«God og dårlig latin»

Fra kronikk av tidligere utdanningsminister prof. Gudmund Hernes, i

logo

http://morgenbladet.no/baksiden/2014/god_og_darlig_latin#.U4grvhA0_-I

Selvsagt radbrekkes den latinen vi bruker. Mange sier «et studie» – men det heter «et studium». Eller: Når noen sier «et fakta», bør du rope tilbake: «Et faktum, for f…!»

Så det er ikke nok at vi alle bruker latin uten å vite det – noen må kunne det!

Og her ligger problemet. Latin som fag desimeres. I dag undervises det bare ved fire videregående skoler i landet. Selv universitetene dekapiterer (capita igjen) de klassiske fag. «Situasjonen» (av latin situs) i Norge er mer «deprimerende» (av latin deprimere) enn i de andre nordiske land. Universitetet i Tromsø legger opp til å kutte de to siste stillinger i «klassiske» (av latin classicus) studier. I Bergen er de truet.*

Dette er ikke en følge av fornuft, men av «politikk» (av gresk politikos). Det er lagt retningslinjer for at et universitetsemne med mindre enn femten eller tyve «programstudenter» (fra pro og grafein og studium) kan nedlegges. Det gjør det «fornuftig» for institusjonene å kutte småfag.

I det dystre bildet er det noen gladnyheter. I desember foreslo regjeringen, meget prisverdig, at klassiske språkfag, latin og gresk, skulle gi fordypningspoeng på linje med fremmedspråk. I Oslo har byrådet øremerket midler til latinundervisning.

Problemet er at regelen om de femten eller tyve programstudenter gjør det fornuftig for hvert enkelt lærested å handle slik at alle lider tap. De kan skyte seg inn under at de bare «gjør det departementet ber om». Kunnskapsministeren kan på sin side si at han bare må bøye seg for «faglige og demokratiske avgjørelser ved institusjonene» – og ja, for «akademisk frihet og selvråderett».

Problemet er at det er konstruert et system som gjør det mulig for alle å fraskrive seg ansvar, for eksempel når «småfag» kuttes. Men småfag er ikke bagateller – de bærer store tradisjoner! Og her gjelder det at tilbudet fra fagmiljøer som det tar tiår å bygge opp, skaper sin egen etterspørsel.

* Visstnok kun implisitt, med talet om «20 programstudenter».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: